Over ons

Vincent (1979) is de bedenker en initiatiefnemer van de battletour Strijd om de Maasbruggen. Van jongs af aan is hij al geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dit werd mede gevoed door de verhalen van familieleden over de oorlog in Rotterdam. Zo werd de voorgevel van het huis van zijn grootvader weggeslagen tijdens een bombardement uitgevoerd door de geallieerden en was hij getuige van een fusillade bij het rangeerterrein aan de Vierhavensstraat.

Later in de oorlog wist hij in het belastinggebouw aan de Puntegaalstraat tijdens een Duitse razzia te ontsnappen. Deze verhalen hebben bijgedragen om uitgebreid een aantal reizen te maken naar slagvelden in Normandië, Arnhem, het Hürtgenwald en de Ardennen. De bezoeken aan tientallen militaire en oorlogsmusea in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland  vormden de basis van waaruit het idee ontstond om de Strijd om de Maasbruggen terug bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. In 2015, precies 75 na het bombardement op Rotterdam werd er gestart met de battletour Strijd om de Maasbruggen. Met de battletour hoopt hij een bijdrage te leveren om de verhalen en herinnering aan de slag om de Maasbruggen in leven te houden.

In 2001 besloot Vincent zich aan te melden bij het Korps Commando Troepen waarbij hij in 2002 als aspirant commando meegegaan is in de winterlichting. Tegenwoordig is Vincent in het dagelijkse leven werkzaam als IT-consultant en zijn vrije tijd brengt hij graag door met zijn gezin, vrienden en sporten.

Jan Maas

Jan (1949) is een geboren en getogen Rotterdammer. Zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Rotterdam werd al vroeg gewekt door het boek ”Havenstad in de frontlijn” dat in 1965 aan alle leerlingen van zijn school werd uitgereikt. Dit boek had ten doel de opgroeiende jeugd bij te brengen wat zich allemaal in Rotterdam tijdens de oorlogs- en bezettingstijd had afgespeeld. Deze interesse werd tevens gevoed door de verhalen van zijn ouders die actief waren in de binnenvaart en bij terugkomst na de meidagen geconfronteerd werden met de totaal verwoeste binnenstad van Rotterdam.

Zelf kan Jan de grote kale vlaktes in het centrum van Rotterdam uit zijn jeugd nog goed herinneren. Door de jaren heen heeft hij een uitgebreide studie gedaan naar de rol van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die de stad hiervan heeft moeten ondervinden. Na zijn schooltijd is Jan enkele jaren actief geweest in de horeca en is daarna vijftien jaar politie agent geweest bij de Rotterdamse gemeentepolitie. Vanaf begin jaren tachtig heeft hij bij verschillende gerenommeerde bedrijven gewerkt in de financiële dienstverlening waarna hij in 2015 met pensioen is gegaan.

Jan doet met dit initiatief graag iets terug voor de stad. Hij hoopt met deze oorlogswandeling de verhalen rond de strijd om de Maasbruggen en het bombardement door te geven aan de jeugd en overige belangstellenden. In zijn vrije tijd gaat Jan graag op vakantie en brengt hij graag tijd door met zijn kinderen en kleinkinderen.

Wouter (1959) is geboren in Rotterdam en na wat uitstapjes naar andere steden weer woonachtig in de Maasstad. Militaire geschiedenis heeft hem van jongs af aan geboeid. Dit werd verstrekt door de verhalen van zijn vader over de meidagen in Rotterdam. Als jonge man zag hij in eerste instantie oorlog als een spannend avontuur. Na het werk ging hij op de fiets ‘kijken’ naar de oorlog. Toen de kogels hem letterlijk om de oren vlogen was het snel gedaan met deze nieuwsgierigheid.

Wouter is oud-militair en militair-historicus. Hij probeert het toenmalig militair optreden te doorgronden door het stellen van twee ogenschijnlijk eenvoudige vragen: wat is er gebeurd en waarom is het gebeurd. Naar hedendaagse maatstaven en opvattingen kunnen de antwoorden tot verrassende antwoorden en inzichten leiden.

Als geboren en getogen Rotterdammer is dit een prima uitgangspunt om de diverse hardnekkige ‘misverstanden’ over de strijd in Rotterdam zoveel mogelijk ‘recht te zetten’.  Van 2001 tot begin 2017 heeft hij als Senior Docent Militaire Geschiedenis bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) battlefield tours georganiseerd voor Nederlandse en buitenlandse militairen in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Polen. Tijdens deze tours werd militaire geschiedenis gebruikt als praktisch hulpmiddel bij het opleiden en trainen van hedendaagse militairen. Met deze battletour hoopt hij deelnemers een nauwkeurig en gedetailleerd beeld te geven over de strijd in Rotterdam in mei 1940.

In zijn vrije tijd leest Wouter graag historische boeken en science-fictionromans en geniet hij, samen met zijn vrouw, van zaken als uit eten gaan, theater- en filmbezoek en korte en langere vakanties.

Meer informatie? U zelf of als groep aanmelden?

Foto1: [Videobestand]. Geraadpleegd op 12 mei 2015 »» | Foto:2 Go with de vlo, Het verleden bekent kleur. Gedownload op 10 mei 2015 »»Foto:3 [Videobestand]. Geraadpleegd op 12 mei 2015, van: Youtube Duitse aanval op Rotterdam in mei 1940 »» | Foto:4 Stichting Kennispunt Mei 1940. Maasbruggen Rotterdam, Gedownload op 10 mei 2015 »»