Missie

Als men aan een willekeurig persoon zou vragen welke oorlogshandelingen er in Rotterdam hebben plaatsgevonden in de Meidagen van 1940 dan is de kans groot dat deze individu er geen of nauwelijks kennis van heeft. Waar er in de jaren ’50, ’60 en ’70 op scholen nog veel aandacht aan dit onderwerp werd besteed zijn de verhalen rond de strijd om de Maasbruggen vrijwel in de vergetelheid geraakt.

De strijd om de Maasbruggen in Rotterdam is nog steeds een onderbelichte periode van de Tweede Wereldoorlog die vaak overschaduwd wordt door het bombardement van 14 mei 1940. Deze tour is in eerste instantie een eerbetoon aan de soldaten en mariniers die soms met slechts enkele maanden opleiding het op moesten nemen tegen een beter bewapende en getrainde tegenstander tijdens de Meidagen van 1940.

Verbijsterend is het om nog eens te realiseren hoe ondanks het Duitse verrassingselement en chaos deze militairen van soms slechts 18 jaar oud vaak onverschrokken en met ware doodsverachting de strijd met de vijand zijn aangegaan. De strijd om de Maasbruggen verdient een prominentere rol te krijgen in de geschiedenis van zowel de Tweede Wereldoorlog als de geschiedenis van de stad Rotterdam.

Ons streven is om de geschiedenis rond de strijd om Maasbruggen levend te houden en toegankelijk te maken voor een breed publiek aan belangstellenden. Sinds 2015 hebben wij elk jaar voor honderden deelnemers een tour mogen verzorgen. De deelnemers zijn van defensie personeel en scholen tot familieleden van veteranen en WW2 geintereseerden. Door een samenwerking aan te gaan met het Mariniersmuseum en Museum Rotterdam ’40-’45 NU hebben we een verdere professionele slag kunnen maken. Tijdens de winterperiode faciliteren wij vooral lezingen waarbij we vanuit diverse invalshoeken onderwerpen uit de Meidagen belichten. Hierbij stellen we ons ten doel om vooral de kennis en historisch besef bij nieuwe generaties te vergroten van de 5 dagen strijd in Mei 1940 en de offers die daarbij gemaakt zijn.

Meer informatie? U zelf of als groep aanmelden?

Foto:1 Go with the vlo, Slagveld aan de Maas, Gedownload op 11 mei 2015 »» | Foto:2  [Videobestand]. Geraadpleegd op 12 mei 2015, van: Youtube Duitse aanval op Rotterdam in mei 1940 »»Foto:3 Pinterest. Maasbruggen, Boompjes, Bolwerk, Witte Huis met Wijnhaven, Koningsbrug. Gedownload op 10 mei 2015 »» | Foto:4 Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, Twintig eeuwen historie van de Nederlanden gedownload op 11 mei 2015 »»