“Rotterdam vertoont niet de sporen maar de littekens van de oorlog.

Zonder dat verleden is veel in de stad niet te begrijpen”

Lezingen

De generaties die in Rotterdam de Meidagen en het Bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt wordt met het jaar kleiner. De overlevering uit de eerste hand is daarmee helaas bijna verdwenen.

Daarbij merken wij dat bij de jongere generaties vaak enkel bekend is dat Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd is. Dat de Duitse opmars bij de Maasbruggen 4,5 dag lang door het daadkrachtig optreden van Nederlandse soldaten en mariniers een halt toe te roepen is een onbekend gegeven. De verhalen van de Zwarte Duivels en de Helden van de Willemsbrug zijn verstompd en gereduceerd tot enkele zinnen in de geschiedenis boeken en dat is zonde.

Wij bieden daarom geïnteresseerde organisaties lezingen aan van 1 uur a 1,5 uur rond de onderwerpen mobilisatie periode, strijd om de Maasbruggen, gevechten vliegveld Waalhaven en het bombardement op Rotterdam. Elke lezing heeft een eigen karakter waarbij de historische feiten in detail worden toegelicht zodat een goed beeld wordt gegeven van de toenmalige gebeurtenissen. Tevens staan we stil bij zowel de gesneuvelde militairen als burgerslachtoffers die vielen tijdens de meidagen van 1940 in Rotterdam.

Wij hebben deze lezingen inmiddels verzorgd in samenwerking met o.a. het Mariniersmuseum, Stichting Ons Rotterdam, Erasmiaans Gymnasium, woonzorglocatie Laurens Nijeveld, Mobilisatie museum , de Oranjekerk en Bibliotheek Rotterdam.

 

Voor scholen kan deze lezing goed aansluiten op de theoretische lesstof die de leerlingen op school krijgen rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard kan in goed overleg de lezing op uw specifieke wensen worden aangepast.

Meer informatie? U zelf of als groep aanmelden?