Fietstour (dagtour)

Op 10 mei 1940 begon de Duitse operatie Fall Gelb, de aanval op de Lage Landen. Duitsland zette voor het eerst in de geschiedenis op zeer grote schaal parachutisten en luchtlandingseenheden in. Deze troepen moesten bij verrassing de bruggen bij Moerdijk, Dordrecht en Rotterdam veroveren zodat de Duitse grondtroepen direct naar het hart van Vesting Holland konden doorstoten.

De strijd in Rotterdam staat bij het grote publiek vooral in het teken van de gevechten rond de Maasbruggen en het verwoestende bombardement van 14 mei. Maar in die turbulente meidagen is er op diverse locaties in de Maasstad veel meer gebeurd dan algemeen bekend. De historische fietstocht Rotterdam meidagen 1940 voert u langs de bekende en onbekende locaties van de gevechten tussen de Nederlandse en Duitse soldaten.

De fietstour start bij MuseumRotterdam’40-‘45NU (Coolhaven 375, 3015GC Rotterdam) met een korte introductie over de situatie in Rotterdam aan de vooravond van de oorlog. Vervolgens gaat u met de waterbus (lijn 18) naar het voormalige RDM-terrein om vandaar naar het voormalige vliegveld Waalhaven te fietsen. De route voert u vervolgens via het Afrikaanderplein naar het Noordereiland. Dan is het tijd voor de lunch in de omgeving van de Oude Haven. Het middaggedeelte begint u met een bezoek aan het dak van het Witte Huis, waar u een schitterend uitzicht heeft over Rotterdam en het voormalig strijdtoneel aan beide oevers van de Maas. Daarna volgt een bezoek aan het Mariniersmuseum waar u een goed beeld krijgt van de toenmalige uniformen, wapens en uitrustingsstukken. Via Plein 40 (Zadkine) fiets u terug naar MuseumRotterdam40-45NU! voor een korte rondleiding en het ondergaan van de Experience.

De gids maakt op de diverse locaties gebruik van historische kaarten en foto’s om zijn verhaal te illustreren. Op die manier krijgt u meer beeld en inzicht in de daadwerkelijke situatie in mei 1940.

Fiets

De deelnemers dienen ZELF te zorgen voor een fiets.

Duur:

De dagtour begint om 10.00 uur in MuseumRotterdam’40-‘45NU, Coolhaven 375, 3015 GC Rotterdam en eindigt rond 16.45 uur in Museum Rotterdam’40-‘45NU. De fietsafstand bedraagt ongeveer 21 km.

Wij bieden de mogelijkheid om de fietstour voor groepen deelnemers op verzoek te verzorgen.

Meer informatie? U zelf of als groep aanmelden?