Tour

Op 10 mei 1940 wordt Nederland zonder waarschuwing op slinkse wijze door Duitse troepen binnengevallen als onderdeel van operatie Fall Gelb, het Duitse offensief in het westen. De neutraliteitspolitiek is een illusie gebleken en Nederland is hals over kop betrokken geraakt bij de Tweede Wereldoorlog.

Op deze dag wordt Rotterdam rond 4 uur in de vroege morgen opgeschrikt door het dreunende geluid van Duitse vliegtuigen boven de stad en daverende explosies van het bombardement op militair vliegveld Waalhaven. Kort daarop landen er honderden Duitse parachutisten die een bloedige strijd aangaan met de verdedigers van het vliegveld.

Om 5 uur worden er zo’n 40 Duitse parachutisten boven Rotterdam-Zuid afgeworpen die terecht komen in de omgeving van Stadion Feyenoord. Deze groep parachutisten raakt al gauw in Rotterdam-Zuid verwikkeld in schotenwisselingen met soldaten van het Nederlandse Leger. Tegelijkertijd landen er 12 watervliegtuigen op de Maas waaruit zo’n 90 Duitse soldaten komen die met rubberboten zich verplaatsen naar beide oevers van de Maas.

Zij hebben tot doel de Maasbruggen te veroveren en in handen te houden zodat de hoofdmacht van grondtroepen en tankeenheden door kan stoten naar Vestiging Holland. Al snel komen Nederlandse soldaten en mariniers deze ochtend in actie om de Duitse aanval tegen te houden en de stad te verdedigen.

We nemen u tijdens deze tour mee terug naar de beruchte 10de mei van 1940. U leert de details kennen van het Duitse aanvalsplan op Rotterdam en we bezoeken de frontlinie aan beide oevers van de Nieuwe Maas. U komt te weten welke Nederlandse eenheden er in actie kwamen en wat hun tegenmaatregelen waren.

Deze oorlogswandeling zal het verloop van de 5 dagen strijd per dag belichten en de oorlogshandelingen in detail met u doornemen.

Duur:

De tour heeft als start- en eindpunt de Oude Haven in Rotterdam en duurt circa 2,5 uur.

Belangrijk:

Vanaf januari 2024 zullen wij ons focussen op tours voor bedrijven, WW2 stichtingen en defensie personeel. De reguliere tours voor particulieren zullen wij faciliteren in samenwerking met Museum Rotterdam 40-45 NU. De planning voor tours in 2024 zal gepubliceerd worden op: https://museumrotterdam.nl/40-45-nu/agenda

Meer informatie? U zelf of als groep aanmelden?

Foto 1: Refdag, 350 jaarmariniers Gedownload op 10 mei 2015 »» | Foto 2: Stuk van het jaar, Bezetting kantoor Rotterdam, Gedownload op 9 mei 2015 »»Foto 3: Online Galerij, De Aanval – mei 1940: vijf dagen strijd om Rotterdam, Gedownload op 10 mei 2015 »»Foto 4: Historic, Geschichte der 22. Infanterie Division, Gedownload op 9 mei 2015 »»