Over ons

Vincent (1979) is de initiatiefnemer van Strijd om de Maasbruggen.nl. Vanaf jonge leeftijd is hij geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog. Zijn familie kwam helaas niet ongeschonden uit de oorlog. Zijn overgrootvader overleed in een Jappenkamp en een oud oom overleed aan verwondingen die hij opliep aan het front. In Rotterdam werd het huis van zijn grootvader verwoest door een geallieerd bombardement. Zijn grootvader was tevens getuige van een Duitse fusillade bij de Vierhavenstraat en in november 1944 wist hij tijdens een razzia te ontsnappen uit het belastinggebouw aan de Puntegaalstraat.

Deze interesse zorgde ervoor dat hij de afgelopen 20 jaar een groot aantal reizen door Europa heeft gemaakt naar voormalig slagvelden en oorlogsmusea. Het moet 2004 zijn geweest toen hij het boek de “Helden van de Willemsbrug” van Wim Hornman las en daarmee begon de fascinatie voor de strijd in Rotterdam in 1940. Precies 10 jaar later las hij het boek “Rotterdam mei 1940” van Aad Wagenaar, dit boek raakte hem in de kern. Uit eigen ervaring wist hij dat er slecht kleine collecties over dit onderwerp te vinden waren in het Mariniersmuseum en Museum Rotterdam aan de Coolhaven. In zijn ogen verdiende de strijd in Rotterdam een prominentere plek te krijgen. Daarmee werd het idee geboren voor een oorlogswandeling op locatie die het gehele onderwerp behandeld van Duitse aanval en oorlogshandelingen tot bombardement en capitulatie. In 2015, precies 75 jaar na het bombardement werd er gestart met de battletour Strijd om de Maasbruggen. Met deze battletour hoopt hij een bijdrage te leveren om de verhalen en herinnering aan de strijd om de Maasbruggen levend te houden.

In 2001 besloot Vincent zich aan te melden bij het Korps Commando Troepen waarbij hij als aspirant commando mee is gegaan in de winterlichting van 2002. Tegenwoordig is Vincent werkzaam als IT consultant en in zijn vrij tijd brengt hij graag tijd door met zijn gezin, vrienden en sporten.

Jan Maas

Jan (1949) is een geboren en getogen Rotterdammer. Zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Rotterdam werd al vroeg gewekt door het boek ”Havenstad in de frontlijn” dat in 1965 aan alle leerlingen van zijn school werd uitgereikt. Dit boek had ten doel de opgroeiende jeugd bij te brengen wat zich allemaal in Rotterdam tijdens de oorlogs- en bezettingstijd had afgespeeld. Deze interesse werd tevens gevoed door de verhalen van zijn ouders die actief waren in de binnenvaart en bij terugkomst na de meidagen geconfronteerd werden met de totaal verwoeste binnenstad van Rotterdam.

Zelf kan Jan de grote kale vlaktes in het centrum van Rotterdam uit zijn jeugd nog goed herinneren. Door de jaren heen heeft hij een uitgebreide studie gedaan naar de rol van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die de stad hiervan heeft moeten ondervinden. Na zijn schooltijd is Jan enkele jaren actief geweest in de horeca en is daarna vijftien jaar politie agent geweest bij de Rotterdamse gemeentepolitie. Vanaf begin jaren tachtig heeft hij bij verschillende gerenommeerde bedrijven gewerkt in de financiële dienstverlening waarna hij in 2015 met pensioen is gegaan.

Jan doet met dit initiatief graag iets terug voor de stad. Hij hoopt met deze oorlogswandeling de verhalen rond de strijd om de Maasbruggen en het bombardement door te geven aan de jeugd en overige belangstellenden. In zijn vrije tijd gaat Jan graag op vakantie en brengt hij graag tijd door met zijn kinderen en kleinkinderen.

Wouter (1959) is geboren in Rotterdam en na wat uitstapjes naar andere steden weer woonachtig in de Maasstad. Militaire geschiedenis heeft hem van jongs af aan geboeid. Dit werd verstrekt door de verhalen van zijn vader over de meidagen in Rotterdam. Als jonge man zag hij in eerste instantie oorlog als een spannend avontuur. Na het werk ging hij op de fiets ‘kijken’ naar de oorlog. Toen de kogels hem letterlijk om de oren vlogen was het snel gedaan met deze nieuwsgierigheid.

Wouter is oud-militair en militair-historicus. Hij probeert het toenmalig militair optreden te doorgronden door het stellen van twee ogenschijnlijk eenvoudige vragen: wat is er gebeurd en waarom is het gebeurd. Naar hedendaagse maatstaven en opvattingen kunnen de antwoorden tot verrassende antwoorden en inzichten leiden.

Als geboren en getogen Rotterdammer is dit een prima uitgangspunt om de diverse hardnekkige ‘misverstanden’ over de strijd in Rotterdam zoveel mogelijk ‘recht te zetten’.  Van 2001 tot begin 2017 heeft hij als Senior Docent Militaire Geschiedenis bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) battlefield tours georganiseerd voor Nederlandse en buitenlandse militairen in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Polen. Tijdens deze tours werd militaire geschiedenis gebruikt als praktisch hulpmiddel bij het opleiden en trainen van hedendaagse militairen. Met deze battletour hoopt hij deelnemers een nauwkeurig en gedetailleerd beeld te geven over de strijd in Rotterdam in mei 1940.

In zijn vrije tijd leest Wouter graag historische boeken en science-fictionromans en geniet hij, samen met zijn vrouw, van zaken als uit eten gaan, theater- en filmbezoek en korte en langere vakanties.

Meer informatie? U zelf of als groep aanmelden?

Foto1: [Videobestand]. Geraadpleegd op 12 mei 2015 »» | Foto:2 Go with de vlo, Het verleden bekent kleur. Gedownload op 10 mei 2015 »»Foto:3 [Videobestand]. Geraadpleegd op 12 mei 2015, van: Youtube Duitse aanval op Rotterdam in mei 1940 »» | Foto:4 Stichting Kennispunt Mei 1940. Maasbruggen Rotterdam, Gedownload op 10 mei 2015 »»